Sådan opnår du billigt den maksimale frihed

Der findes mange former for frihed, men vi vil komme ind på de fleste af dem her, hvor vi beskriver, hvordan du uden de store omkostninger op når den maksimale frihed.

Hvis vi snakker bevægelsesfrihed, så står valget mellem en husbåd eller en autocamper. I begge tilfælde bor du altså i et transportabelt hjem. Det giver måske sig selv, at det er nødvendigt for at få mest mulig frihed, men der er alligevel mange, som tøver, når de står overfor en så stor omvæltning i deres liv. I så fald er det bedste, du kan gøre, at leje en autocamper en måneds tid, så du får et bedre indblik i, om du ville bryde dig om den livsstil. Det ultimative ville selvfølgelig være en autocamper, der også fungerer som husbåd, så lad os fortsætte med sådan et køretøj i tankerne.

Der er en række ting, vi mennesker har brug for. Vi har allerede dækket ét behov, der mere eller mindre består i, at vi skal have et tag over hovedet, så vi er beskyttede mod vind og vejr, samtidig med at vores ejendele ikke er nær så nemme at stjæle. Det næste må jo så være, at vi skal have vand og næring. Du kan få vand ved at indsamle regnvand på taget og have en tilstrækkeligt stor tank, men i fremtiden kan det være, nogen opfinder en effektiv måde at omdanne saltvand til drikkevand. Næring er et noget større problem, men lad os lige se på noget andet først og så vende tilbage til, hvordan vi får mad på bordet.

Elektricitet er ikke som sådan essentielt, men det gør livet meget nemmere. Den åbenlyse måde at få elektricitet i vores moderne verden er at bruge solceller, så lad os da bare smide sådan nogle på vores autocamper. Nu hvor vi har elektricitet, er der nogle andre ting, der bliver meget nemmere. Før ville vi enten være nødt til at bruge fossile brændstoffer, stoppe ved ladestationer hele tiden eller bruge en endnu ukendt løsning til at få autocamperen til at køre. Vi kan desuden lave mad med den samme elektricitet. Men hvordan får vi råvarerne?

For at få den ultimative frihed skulle det gerne regne med frikadeller. Det er ikke et fænomen, vi kan frembringe, men med det rigtige setup kan det måske blive muligt at dyrke al den mad, man har brug for, inde i autocamperen. På engelsk kaldes det vertical farming, hvor man dyrker grøntsager i flere lag. Kunstigt lys er den største udfordring, og så skal du kunne justere surhedsgraden fra alt mellem ph5 og ph9 alt efter, hvad du vil have til at gro. Lige nu er det ikke muligt på en bæredygtig måde, men ud over det er det eneste, du behøver at tilføje, en smule kunstgødning – du er selvforsynende på alle andre måder.